Tanntrekking

Det er flere grunner til at tenner må trekkes. De vanligste årsakene til at tenner må trekkes er at tennene er angrepet av tannkjøttssykdom, at de er vanskelige å rotfylle, at det er blitt betennelse rundt kronen på tannen eller økonomiske grunner. En del friske tenner trekkes også i forbindelse med tannregulering for å få bedre plass. 

Før en tann skal trekkes, er det vanlig å ta et røntgenbilde for at tannlegen skal se hvordan roten og kjevebenet ser ut. Deretter får du alltid lokalbedøvelse. Etter at tannen er trukkes må du bite på en slags myk «pute» til blødningen har stanset. Noen ganger må tannlegen også sy noen sting for at det skal gro ordentlig. Du bør ikke spise, røyke eller drikke de første timene etter en tannuttrekking, da det kan hindre tilhelingen. Du bør heller ikke anstrenge deg fysisk den samme dagen. 

En del tenner må også opereres ut før de har brutt frem. Dette gjelder for det meste visdomstenner.

Trekke Visdomstenner

Visdomstenner er de siste tennene som bryter frem, men ikke alle mennesker får disse tennene. Noen er født uten anlegg til en eller flere visdomstenner. Andre har anleggene, men tennene blir liggende skjult i kjeven hele livet. Grunnen til dette kan være plassmangel eller at tennene ligger slik i kjeven at de ikke kan bryte frem. 

Det kan være ulike grunner til at visdomstenner fjernes. Hos noen bryter de bare delvis fram og kan da forårsake smerter eller ubehag for pasienten. Andre ganger kan de komme i konflikt med nabotennene (12-årsjekselene) og komme til å skade disse. Hos noen kan de også lage et press fremover på de andre tennene slik at det blir trangt mellom fortennene. Dersom visdomstennene først har brutt fram i riktig posisjon er det oftest store kariesangrep grunnen til at de må trekkes. Visdomstenner som ikke er til besvær for pasienten, får som regel stå i fred. 

Å fjerne visdomstenner kan være vondt. I de tilfeller der tannen har brutt helt fram, er det imidlertid svært ofte problemfritt og mange blir overrasket over hvor greit det går. Er det derimot en tann som ikke har brutt helt fram og hvor det er blitt betennelse rundt tannkronen, må man nok regne med en del smerter få dager etterpå. Men smertene pleier ikke være verre enn at det hjelper å ta smertestillende tabletter som man selv kan kjøpe selv på apoteket eller dagligvarebutikk. Enkelte ganger må tannlege skrive ut sterkere tabletter for at smertene skal lindres. 

Fagertann Tannklinikk har dyktige tannleger som har lang erfaring med trekking av tenner.
 

Kontakt oss på 40202383 eller e-post: post@fagertann.no